Skąd Pan to wie?dziadkJack napisał(a):Zydzi nauczyli sie od Egipcjan pic wino "uszlachetnione" ziolami i opium
Skąd Pan to wie?dziadkJack napisał(a):Zydzi nauczyli sie od Egipcjan pic wino "uszlachetnione" ziolami i opium
Hans napisał(a):dziadkJack napisał(a):
Niestety, to byl blad, bo chyba pogorszylem swoja pozycje gdyz w miare lektury, dociekliwej lektury bo nie bylem poddany praniu mozgu, nasunelo mi sie wiele podejrzen, teraz podaje tylko najwazniejsze:
1- Dlaczego
2- Dlaczego
3- Dlaczego
Panie Jacku, takie pytania w pewnym okresie życia stawiała sobie większość z nas, ale roztrząsanie szczegółow, często prowadzi na manowce, bo nie wszystko jesteśmy w stanie swoim ludzkim rozumem pojąć. Na początek, proponuje Panu, przeanalizowac sobie dekalog i odpowiedzieć sobie, czy jest w nim coś złego. Modlić, prosić Boga o różne rzeczy i wbrew wszystkiemu wierzyć. Po pewnym czasie uzyska, Pan łaskę wiary i zacznie dostrzegać obecność Boga w Pańskim życiu, na każdym kroku. Dla ludzi wątpiących, nawet, gdyby Bóg we własnej osobie, stanął obok nich i przemienił np. kamień w żywą istotę, to nie uwierzą. Będą się starali to racjonalnie wytłumaczyć. A przecież Bóg nie jest prestidigitatorem, który czyni sztuczki dla poklasku. Jezeli już ingeruje w nasze życie, to w taki sposób, aby to było naturalne. Wszystko co czyni, ma swój sens, choć czasami nam się może wydawać, że nas krzywdzi. Chyba Pasteur powiedział " mało wiedzy oddala od Boga, dużo, przybliża".
Marian Jan K. napisał(a):Szanowny Hans – Pod warunkiem, że ma się wiarę (lub) i zaufanie. Moim zdaniem są nierozłączne, albowiem brak zaufania wynika z braku wiary, czyli wiara rodzi zaufanie.
Jeżeli się nie ma wiary, ani zaufania, jedynie absolutna wiedza mogłaby do Boga przybliżyć. Możliwe, proszę wskazać chociaż jeden przypadek?
dziadkJack napisał(a):.....najwazniejsze:
1- Dlaczego tylko Jezusa oslabiano brakiem snu i wykrwawiano biczowaniem? Przeciez nie byl On "gorszy" od pozostalych skazancow?
2- Dlaczego tylko Jezusowi podano do ust gabke nasycona "zolcia i octem"?
3- Dlaczego nie polamano Jezusowi nog palka, co przeciez bylo regulaminowa metoda przyspieszania egzekucji?
4- Dlaczego przebito wlocznia prawy bok Jezusa, a nie Jego serce? Czy chodzilo oprawcom o oproznienie prawego, wiekszego pluca z nagromadzonego wysieku i zapewnienie nieprzytomnemu oddychania?
5- Dlaczego natychmiast zdjeto trupa z krzyza, zamiast regulaminowo zostawic go tam az proces rozkladu spowoduje spadniecie?
6- Dlaczego zmartwychwstaly Jezus Chrystus nie przemawia do tlumow, ktore tak goraco witaly Go kilka dni wczesniej, tylko przemyka sie ukradkiem, zmieniony tak bardzo, ze nawet Jego uczniowie maja trudnosci z rozpoznaniem? Mam duzo wiecej
podejrzen, chetnie podziele sie nimi z kazdym, kto postara sie je rozwiac, chodzi mi przeciez o moja dusze.
Jacek Cieslicki: "donosiciel SB?" - circ, "chlapiacy sie w bagnie" - kasia, "fora z Forum" - tatra
…liberałowie w znaczeniu anglosaskim czyli radykalni komunizujący socjaldemokraci, permisywiści, libertyni, itp. itd., czyli przeciwieństwo liberałówkitowicz napisał(a):Panie nowłaśnie; różnice między nami kosmetyczne
Liberałowie to ludzie o poglądach liberalnych.Lumpenliberałowie to
circ napisał(a):dla mnie każdy liberalizm to szkodliwa doktryna, bo nie łudźmy się, o doktrynę tu chodzi, czyli o coś więcej niż zwykłe zliberalizowanie rynku.
Tu chodzi o zastąpienie miłości bliźniego wolnością. Nawet, jeśli jest to drobne przesunięcie porządku, to już herezja, czyli zło.
I tak jak w komunizmie, różni byli komuniści, niektórzy na początku przyzwoici, co nie zmieniło szkodliwości doktryny. Tak jest i w tym wypadku.
dziadkJack napisał(a):Re: komentarze G. Rossy, Hansa, Mariana J.K., circ, kitowicza, Bialego Misia do postu dziadkJack-a
Prosze mi wybaczyc, ze odpowiadam tak zbiorowo, ale musze sie liczyc z kosztem mojego "prepaid dial-up" dostepu do internetu.
Wasze komentarze, rozsadne i przemyslane, po raz drugi udowadniaja mi, ze Forum to nie jest tylko magiel, w ktorym kolko mi sie niszczy od przewijania tasiemcow uszczypliwosci pomiedzy circ i robin.
Wasze wnikliwe i przyjazne analizowanie mojej osobowosci ( a spodziewalem sie czegos zabierajacego mniej czasu, zwlaszcza od circ, np.: "stary, ty masz po prostu pierdolca") przynioslo pierwszy efekt: uswiadomilem sobie, ze przedstawianie do przedyskutowania moich biblijnych spostrzezen moze przyniesc niepozadane nastepstwo - to nie ja wroce do Chrystusa, ale ktos moze odejsc od Niego przeze mnie... A NIE TO MIALEM NA CELU!
Pozostane wiec przy mojej hipotezie: "schizofrenik Jezus to ofiara Kaifasza, wykorzystana w charakterze konia trojanskiego do rozlozenia Cesarstwa, a pozniej stopniowego podporzadkowywania swiata Zydom", ale odpowiednio zmienie sposob zbierania informacji na ten temat.
Prosze przejrzec moj "profil", zapytac circ czy taka jak ja krzyzowka krakowskich rodzin Glowackich/Pawlikowskich moze byc obrzezana, poprosic mnie o przefaksowanie moich opnii z miejsc pracy w PRL-u, uwierzyc mi, ze dopiero po przeczytaniu Biblii stracilem wiare (mizerna, przyznaje) w Yahveh=Jehowe=PanaBoga, Syna Bozego z cala Jego zydowska rodzina, Ducha Swietego, Trojce Swieta razem z calym narodem wybranym na czele - i uznalem wiekszosc kleru za oszustow religijnych.
Jezeli to zrobicie, to bedzie Wam latwiej zrozumiec/zaakceptowac moje nastepne posty.
Dziekuje za poswiecenie mi tyle Waszego czasu.
Jacek Cieslicki: "donosiciel SB" - circ, "chlapie sie w bagnie" - kasia, "fora z Forum" - tatra, "czlowiek bez sumienia" - circ
blog nieznajomego z autobusu napisał(a):23.12
Jestem dziś zmęczony. Na szczęście mamy sobotę, która tradycyjnie jest jedynym wolnym od pracy dniem tygodnia. Wczoraj bowiem, wraz z naszą lokalną drużyną Urzędu Ochrony Społeczeństwa, byliśmy na całodziennym obchodzie pobliskich lasów i zagajników.
To niewiarygodne, że tyle lat po wprowadzeniu absolutnej demokracji, wciąż jeszcze tu i ówdzie istnieją, często świetnie zamaskowane, kapliczki i krzyże, symbole fanatyzmu, faszyzmu i nietolerancji. Co gorsza, pojawiają się nowe! Jedna z kapliczek była przykryta zwałami kamieni. Po odsunięciu jednego z nich otwierała się przestronna grota, wewnątrz której mogła zmieścić się całkiem spora grupa terrorystów.
Oczywiście wszystkie kapliczki i krzyże niszczymy, bo przecież nie możemy dopuścić do nawrotu Średniowiecza. Tak nas nauczyli Przywódcy Narodu Europejskiego, a oni wiedzą najlepiej.
29.12
W związku z ociepleniem klimatu wprowadzono, na powszechne życzenie społeczeństwa, zakaz ogrzewania mieszkań. Wyjątkiem są osoby zasłużone dla utrwalania demokracji oraz przywódcy unijni od szczebla gminy począwszy.
Ustawa ma niewątpliwie związek z definitywnym ustaleniem, iż w historii Ziemi nigdy nie miały miejsca okresowe ocieplenia i oziębienia klimatu w czasach, gdy człowiek jeszcze nie istniał. Głoszenie takich błędnych poglądów jest karalne jako tzw. przestępstwo klimatyczne, a wszelkie badania tej tematyki są surowo zakazane.
Czy Pan ma uprawnienia do wykonywania zawodu lekarza?dziadkJack napisał(a):Pozostane wiec przy mojej hipotezie: "schizofrenik
Grzegorz Rossa. napisał(a):Czy Pan ma uprawnienia do wykonywania zawodu lekarza?dziadkJack napisał(a):Pozostane wiec przy mojej hipotezie: "schizofrenik
Borazon napisał(a):Grzegorz Rossa. napisał(a):Czy Pan ma uprawnienia do wykonywania zawodu lekarza?dziadkJack napisał(a):Pozostane wiec przy mojej hipotezie: "schizofrenik
Najpierw wzruszający szloch że go tu od donosicieli, a on taki kulturalny i wogóle wie jak sie zachować, a potem ostra jazda po bandzie na uczuciach religijnych.
To tyle w temacie.
Biały Miś napisał(a):dziadkJack napisał(a):Pozostane wiec przy mojej hipotezie: "schizofrenik
Ostra jazda po bandzie na UCZUCIACH RELIGIJNYCH?
Nieco dziwne, dJ napisł, że wystartował do wiary odpowiednio zmotywowany. Tylko z tego nic nie wyszło bo mu sie tekst wydał niespójny. Nawet wiara wymaga braku wewnętrznych sprzeczności. To tacy gostkowiea jak dJ pozwalają nieco lepiej pojąc wiarę wierzącym. Tylko wtedy będziesz bliżej prawdziwej wiary gdy zmierzysz się z takimi wątpliwościami.
pozdro
Powrót do Polityka, polemiki, prasówka...
Użytkownicy przeglądający to forum: eljot, Google [Bot], Secesh, Yahoo [Bot] i 11 gości